søndag 4. februar 2007

Dagens bok - "Racists"

Tittelen og baksideteksten var umiddelbart fengende, men boka klarte ikke å tilfredstille mine forventninger. Jeg har nettopp lest Kunal Basu: Racists. Handlingen er lagt til 1800-tallet. Utgangspunktet er en diskusjon mellom en engelsk kraniolog, Bates, og hans franske rival Belavoix om den hvite rasens overlegenhet. To barn, en svart gutt og en hvit jente plasseres på en øde øy sammen med en stum barnepike. Barna skal i prinsippet være uten annen menneskelig kontakt enn hverandre de første 12 år av sin levetid. Barnepikens oppgave er å sørge for at barna holder seg i live. Bates hevder at det hvite barnet ut fra sine naturlige forutsetninger vil vise sin overlegenhet, franskmannen hevder at de to vil være like.

Flere problemstillinger er interessante i denne sammenheng. Forskningsetikk er en, kjønn en annen, men dette flettes ikke inn i historien. Darwins utviklingslære bringes inn, men synspunkter herfra utnyttes også lite. Barnas utvikling er lite i fokus. Når forfatteren plasserer dem i den sotuasjonen han gjør, ville utvikling av språk og kognitive ferdigheter kunne vært tematisert. I boka er slike problemstillinger knapt berørt.

I stedet lar forfatteren Quartley, Bates assistent, utvikle et forhold til barnepiken, og overraskelse: Hun er ikke stum! De to planlegger en aksjon sammen med kapteinen på skipet som jevnlig besøker øya for å forsyne beboerne med mat og andre nødvendigheter samtidig som forskerne måler kraniestørrelser, -vinkler og annet som skal supplere det empiriske grunnlaget for prosjektet. Boka slutter med at Belavoix omkommer på en annen reise. Gutten blir røvet av arabiske slavehandlere og assistenten og barnepiken tar til seg jenta.

Barna, som står i sentrum for dette umoralske eksperimentet, beveger seg hele tiden i ytterkant av historien. En årsak til det kan jo være at det ville ha vært ulogisk å gi dem en stemme, språkløse som de er, men en kan vel uttrykke barnas erfaringer og utvikling uten å at dette gis form som språklige uttrykte tanker eller tale.

Iriiterende at ikke denne Robinsonispirerte undersøkelsen av europeisk rasisme ble utviklet til noe bedre.



http://www.orionbooks.co.uk/MP-40052/Racists.htm

Ingen kommentarer: