lørdag 10. mars 2007

Dagens bok: "Hva er innvandring?"


"Jag förvandlades från att vara vit medelklassindivid med intellektuella ambitioner till att tillhøra det lägsta skiktet i samhället, de kroppsarbetandes, och samtidig bli svartskalle. Från att ha varit huvud blev jag kropp, både i samhällets arbetsdelning och i den svenska mytologin."

Sitatet er hentet fra en brasiliansk flyktning som kom til Sverige og som ble offer for en omvendt klassereise. Dette er en av de få individuelle stemmene i Grete Brochmanns bok "Hva er innvandring?" (Universitetsforlaget 2006, 148 s).

Boka tar opp en rekke spørsmål: Skal grensene stenges eller være åpne? Hvem skal slippe inn i Norge? Er innvandrerne en ressurs eller en belastning? Hvordan skal innvandringen reguleres? Integrering eller assimilering?

Boka er et informativt bidrag innvandringsdebatten. I tillegg til vekt på det samfunnsmessige og historiske perspektiv, trekker den fram individet, dvs. innvandreren. Noe av stoffet kunne kanskje ha vært drøftet i forhold til denne personens alter ego, utvandreren (som i det innledende sitatet).

Diskusjonen dreier seg ellers mest om norske og europeiske forhold. Erfaringen fra migrasjonsmål som Australia og USA er i liten grad trukket fram. Boka tar for seg årsaker til innvandring, konsekvenser for mottakerland og flerkulturelle problemstillinger som må håndteres av mottakerlandet, dvs myndigheter, politikere og individer.

Integreringsbegrepet er til en viss grad diskutert. jeg ville gjerne ha sett en nærmere drøfting av hvordan interessene til minoriteten vil stille krav til majoriteten. Problemstillinger knyttet til opprettholdelse av egen kultur og språk er ikke trukket fram. Dette er spørsmål som er i fokus i Norge i dag, og det hadde vært interessant å få en drøfting av dette. Når det er valgt bort, skyldes det kanskje bokas volum og format?

Med denne boka som referanse skulle det være mulig å diskutere innvandringsproblematikken andre perspektiver enn kun svart og hvitt.

1 kommentar:

Røst sa...

Hei, hva skjer med brillene? Ser jeg dobbelt? Var ikke dette dagens bok engang i januar også? Ikke for det, en god ting tåler å bli sagt to ganger.