søndag 18. mars 2007

Dagens bok - "Røsten"


Islendingen Arnaldur Indriðason er krimforfatter. Hovedpersonen hans er politimannen Erlendur Sveinsson. "Røsten" er den tredje boka jeg har lest. I motsetning til de andre to, "Myren" og "Gravstille" er noe forskjellige fra denne idet vær og topogafi på Island spiller en mer framtredende rolle. Jeg sitter fremdeles igjen med et inntrykk av et regnvått og forblåst landskap.

Noen dager før jul blir en knivstukket nisse funnet i et kjellerrom på et hotell i Reykjavik. Mannen viser seg å være en tidligere barnestjerne. Politiet arbeider etter flere hypoteser, og romanen ruller opp en egenartet oppvekst. Parallelt med utviklingen i denne historien får leseren del i etterforskningen av en barnemishandlingssak. Bak det hele ligger Erlendurs tanker om oppbruddet fra familien som skjedde for 25 år siden. Hans datter er fremdeles en del av hans liv, men relasjonen er ikke rosenrød. Beskrivelsene av de to gir innblikk i skyggesider ved det islandske samfunnet.

Som barn kom Erlendur og broren ut for en snøstorm i fjellet, broren omkom og ble aldri funnet. Dette har preget Erlendur dypt, og de refleksjonene rundt dette som en finner i de ulike bøkene kunne vært tema for en egen roman.

En ny bok er nettopp oversatt til norsk - "Vannet". Så snart den foreligger som paperback blir den nye timer med Erlendur.

Ingen kommentarer: