tirsdag 13. mars 2007

Legen og økonomen

Jeg møtte en afghaner i dag. For mange år siden forlot han sitt hjemland og kom til Norge. Bak seg hadde han mange års praksis som kirurg. Normalt skulle dette være en kompetanse som det norske samfunn ville sette pris på. I tillegg var alle kostnader knyttet til utdannelse og praksis betalt av andre. Han lærte seg norsk, praktiserte sitt yrke, men til klarte ikke ikke den endelige språkprøven som skulle gi plass på kurset som ville sertifisere ham som lege.

Hva skulle han gjøre? Sitte hjemme med hendene i fanget? Han likte å treffe folk. Dermed ble han drosjesjåfør. Tidligere gjennomførte han operasjoner og kunne lede et livreddende ekspertteam. Nå sørger han for at folk kommer trygt fra A til B.

Sonja tok nettopp taxi i en by på Vestlandet. Sjåføren var en humørfylt afrikaner. Etter hvert ble det avklart at han var fra Ghana. Sjåføren var økonom, utdannet ved NTNU. Etter endt utdannelse hadde han søkt på jobb etter jobb søknad - søknadene kom i retur.

Hva skulle han gjøre? Sitte hjemme med hendene i fanget? Han likte å treffe folk. Dermed ble han drosjesjåfør. Han kunne arbeidet i privat eller offentlig virksomhet, kanskje fått utnyttet sine bånd til Ghana? Nå sørger han for at folk kommer trygt fra A til B.

I forrige uke fikk jeg besøk av en pakistansk lege som har nettopp begynt på norskkurs. Første del av sjåførutdanningen?

Ingen kommentarer: