onsdag 10. januar 2007

Dagens bok - Hva er innvandring?

Universitetsforlagets "Hva er ..."-serie gir innblikk i ulike fagområder. I fjor kom "Hva er innvandring?" av Grethe Brochmann. Temaet "innvandring" engasjerer de fleste. Dette er et område hvor svært mange nordmenn har klare oppfatninger. Det er ikke for ingenting at det har vært dominerende i norsk samfunnsdebatt i flere tiår.

Boka er ikke en oppsummering av det som har skjedd. Innvandringsproblematikken settes inn i en samfunnsfaglig sammenheng med referanser til historiske epoker, politiske vedtak, økonomisk utvikling og individuelle skjebner. Innvandringen ses i forhold til velferdsstaten (kan man nyte godt av den når man ikke har ytt noe for å bygge den?), nasjonsbygging, flerkulturalitet, internasjonalisering, arbeidsmarkedet. Brochmann skriver godt og utnytter i mange tilfeller begrepsmessige motsetningspar for å understreke sine poeng. F.eks. er norsk politikk etter innvandringsstoppen beskrevet som "myk inni, hard utenpå". Når nordmenn er blitt kjent med naboen fra Somalia, kan holdningene endre seg noe, man er fremdeles "mot innvandring, men for innvandrerne".

Noen av de korte personlige beretningene er sterke. En brasiliansk flyktning forteller fra Sverige: "Jag förvandlades från att vara vit medelklassindivid med intellektuella ambitioner till att tillhöra det lägsta skiktet i samhället, de kroppsarbetandes, och samtidsig bli svartskalle. Från att ha varit huvud blev jag kropp, både i samhällets arbetsdelning och i den svenska mytologin. Det var en djup chock i allas liv."

Innledningsvis peker Brochmann på norsk utvandringshistorie (nest etter Irland var Norge det europeiske land som hadde flest innvandrere til USA på 1800-tallet) og holder fram den statusen utvandrerne hadde (i enhver innvandrer finner man en utvandrer), og den glans det står av migansjonsbølgen til USA for over 100 år siden. Situasjonen er en helt annen for innvandreren som kommer til Norge i dag.

Uansett hva man mener om innvandringspolitikk, kan denne boka bidra til å heve kvaliteten på debatten i sofakroken, på arbeidsplassen eller i offentlige fora.

Ingen kommentarer: