torsdag 4. januar 2007

Dagens bok - Islam for begynnere

Man bør jo holde seg informert, særlig om et så aktuelt tema (og evig?) tema som islam. Koranen har ligget på nattbordet lenge, og den er mildt sagt tunglest. En årsak til det er en heller uvanlig disposisjon - de lengste suraene (kapitlene) kommer først, deretter blir de kortere og kortere. Unntaket er en kort muslimsk bønn som kommer først. Det er 114 suraer totalt, jeg har fremdeles mange igjen. Mye av det som står der minner om det vi terpet på i bibelhistorietimene på folkeskolen, men det er åpenbart at lesning av Koranen må knyttes til lesning av kommentar- og støttelitteratur.

Det finnes snarveier til kunnskap. En slik er Islam for begynnere av Ziauddin Sardar og Zafar Abbas Malik, utgitt av Bracan forlag i 1996. Dette er en "snill" illustrert innføring i islam. det er lite tekst på hver side som i tillegg er gitt et moderne design. Historiske forhold og bakgrunnen for dogmatismen vies en del plass.

Bakgrunnen for sunni- og shiaretningene tas opp, men langt fra fyldig nok, særlig sett i forhold til det konfliktfylte forhold mellom disse retningene. Religionskritiske drøftinger finnes naturlig nok ikke.

De mest interessante er kanskje noen setninger om islamsk økonomi som sies å være "en utviklet disiplin med egne kategorier, konsepter, analytiske redskaper og institusjoner. Ved å operere på basis av null rente, medeierskap og profittdeling legger den et islamsk perspektiv på sosial rettferd, arbeidsledighet, økonomisk utvikling, offentlig gjeld og spørsmål om global økonomisk struktur."

Mer står det ikke, så den som vil vite mer, får lete andre steder. Det skulle vært interessant å se vestlige økonomers kommentarer til dette. Virkemidler og mål ser ut til å være svært forskjellige fra de prinsipper som ligger til grunn for den herskende økonomiske modell i vår del av verden.

Ingen kommentarer: