torsdag 25. januar 2007

Sørsamisk

Sørsamisk er et minoritetsspråk som snakkes i Midt-Norge, dvs. Østerdalen, Trøndelag og sør for Saltfjellet i Nordland. Sørsamer bor også i tilgrensende områder i Sverige Språket tilhører samme familie som nordsamisk, men de to språkene er ikke gjensidig forståelig. Det er uklart hvor mange sørsamer som bor i Norge, men antallet er anslått til ca 1000. På Wikipedia er det anslått at kun 500 snakker språket, de fleste av disse er eldre.

Sørsamisk er et alvorlig truet språk, det betyr at det står i fare for å dø ut. Denne alvorlige situasjonen har ført til en økende interesse for språket. Flere yngre ønsker å ta det i bruk, privat og offentlig settes det inn ulike virkemidler for å bevare og utvikle språket. Nylig har Inger Johansen lever en masteroppgave der språket ses i. Hun har lagtut en kortere omtale av omtale av arbeidet sitt.

Når en hører begreper som truede språk og språkdød, tenker en kanskje ikke primært på Norge, men faktum er altså en i vårt land et språk som kan klassifiseres som truet. Og det er ikke det eneste! Nordsamisk er tilhører ikke denne gruppen.

Ingen kommentarer: